Skip to the content
Menu

Ny interviewbog om hypoglykæmi "Angsten er der jo altid"

Diabetesprofessor Henning Beck-Nielsen blev forbløffet, da han opdagede hvor bange, type 1-diabetikere er for at få insulinchok. Nu udkommer han med en interviewbog, hvor han har talt med 19 personer om angsten for det lave blodsukker.
Henning Beck-Nielsen håber, at bogen "Angsten er der jo altid" kan bidrage til at gøre livet lettere for dem, der døjer med lavt blodsukker. Foto: André Andersen

Klik her for at købe bogen via Diabetesforeningen

"Angsten er der jo altid …"

Diabetesprofessor bag interviewbog om angsten for insulinchok - og om hvordan man kan få et godt liv med sukkersygen

Henning Beck-Nielsen - en af landets førende diabeteslæger - opdagede lidt tilfældigt for nogle år siden, hvor bange diabetikere er for insulinchok, hvor de går i kramper og mister bevidstheden. Det skete, da han efterlyste personer til afprøvning af en blodsukker-alarm, og fik 700 mails. Diabetikere, pårørende og deres læger bad om, at netop de måtte være med, og rigtigt mange skrev "Angsten er der jo altid".
Det blev derfor titlen på den bog, som Henning Beck-Nielsen lige siden har ønsket at skrive, og som udkommer i dag.

- Jeg inviterede mig selv på en kop kaffe hos en række diabetikere, langt væk fra hospitalet. Jeg kendte dem jo fra deres mails, og jeg kendte til deres problemer med at stikke og stikke igen i deres børns ører og hænder, der blev helt blå. Jeg vidste, hvordan de har lært deres små børn at ringe 112, "hvis far bliver mærkelig", og jeg vidste, hvordan nogle af dem ind imellem havde haft lyst til helt at give op, siger han.

Interviewbogen er en bog om problemerne og angsten, men i den grad også en bog om, hvordan man lever med sin sygdom. Én fortæller om, hvordan han løber maraton som sin magtdemonstration mod diabetes. En anden går ud med hunden hver morgen, også de dage, hvor smerterne i benene gør, at hun næsten ikke kan. Stort set alle måler deres blodsukker mange gange dagligt. Nogle lægger bevidst deres blodsukker for højt - med risiko for syn og nyrer - for ikke at få lavt blodsukker. Nogle har fået depressioner og psykisk sygdom, fordi de altid lever under stress.
- Ingen af dem, vi har interviewet, stikker noget under stolen. De fortæller hudløst ærligt, og netop det gør, at andre kan lære, hvordan familier sammen skaber det gode liv trods angst og problemer, siger Henning Beck-Nielsen.

Bogen rummer interviews med 19 diabetikere og desuden også kapitler, skrevet af diabeteslæger og en psykoterapeut om den nyeste viden og deres gode råd. Forfatterens egne råd er samlet i en oversigt under titlen "Tag selv ansvaret - vi behandlere er dine konsulenter og rådgivere."
-Insulinchok er det, diabetikere frygter mest, har undersøgelser vist. Med bogen hører vi for første gang, hvordan diabetikerne selv oplever risikoen og frygten. Den er en brugsbog, både diabetikere, pårørende, behandlere og beslutningstagere kan lære af, men den er også "menneske klog." Det er mit håb, at vi kan komme med løsningsmodeller, og at bogen vil bidrage til at gøre livet lettere for dem, som lider under for lavt blodsukker, siger Henning Beck-Nielsen.

Fakta:
Bogen kan købes i Diabetesforeningens netbutik på www.diabetes.dk til 150 kr. for medlemmer og 250 kr. for ikke-medlemmer.

Der er ca. 30.000 mennesker med diabetes type 1 i Danmark

Henning Beck-Nielsen er professor på Odense Universitetshospital. Han var blandt de første til at beskrive fænomenet insulinresistens, som spiller en rolle for udviklingen af diabetes og også for behandlingsresultaterne. Han har oprettet den første diabetesskole i Danmark. En model som nu anvendes overalt i verden. Hans tanker omkring optimal diabetesomsorg har resulteret i udviklingen af den fynske model, som går ud på gennem undervisning og støtte at gøre diabetikerne i stand til selv at varetage omsorgen i hverdagen.
Han var også blandt pionererne, som indførte insulinpumpe-behandlingen, som i dag er den optimale diabetesbehandling.
Professor Beck-Nielsens forskning har ført til mere end 500 videnskabelige artikler internationalt og mange priser, sidst den prestigefyldte tyske Paul Langerhans medalje.

Henning Beck-Nielsen har udtænkt blodsukker-alarm HypoSafe. Alarmen er endnu ikke klar til brug, men ventes at komme på markedet om et par år.

Kontakt:
Professor, overlæge, dr. med. Henning Beck-Nielsen, Odense Universitetssygehus / 60164065

Vil du i kontakt med en af de interviewede, kan du kontakte bogens redaktør, journalist Kirsten Bohl / 40288244

Ønsker du bogen tilsendt, send en mail med navn og adresse til Kirsten Bohl på kbo@ertebolle.com

Send også en mail til kbo@ertebolle.com, hvis du ønsker at bruge et af bogens fotos til presseomtale.

Hvad er DD2

Få et overblik på 2 minutter