Skip to the content
Menu

Med til at give danske diabetikere et bedre liv

Som den eneste ekspert uden for hovedstaden har odenseanske Jens Steen Nielsen været med til at udarbejde nye retningslinjer for den danske rehabilitering af type 2 diabetikere. Hans bidrag har i høj grad været at få fokus på motion, kost og patientuddannelse - noget som diabetesmiljøet i Odense i særklasse ved noget om.

Jens Steen Nielsen er cand.scient., ph.d. og projektleder i forskningsprojektet DD2, der ventes at ende som verdens største diabetesforskningsprojekt.
Idémanden er professor Henning Beck-Nielsen, SDU og OUH, der i høj grad har været med til at bringe viden og inspiration om betydningen af diabetikernes levevis ind i den danske diabetesbehandling.
Desværre har vi ikke været dygtige nok til at dele viden med hinanden på rehabiliteringsområdet. Fik man en god idé, brugte man den selv, men delte i mindre grad viden og data med andre. Det tror jeg, vi får ændret nu, siger Jens Steen Nielsen.
Selv har han været med til at ændre livet for tusinder af diabetikere gennem arbejdet i DD2.
Gennem fem år er der indsamlet 6.500 blodprøver fra diabetikere, som blandt andet har dannet basis for ny viden om, at sygdommen ikke er én, men mange forskellige sygdomme. Det betyder, at hvor alle med for højt blodsukker engang fik én og samme behandling, arbejder man nu på at tilbyde hver enkelt netop den behandling, der passer bedst, afhængig af hvad der er årsagen til diabetes.
DD2 har indsamlet data fra 53.000 nydiagnosticerede diabetikere, og i Jens Steen Nielsens eget hjertebarn InterWalk-projektet følger forskerne nu mere end 9.000 menneskers motion. De opfordres til at gå mindst en halv time tre-fem gange om ugen, sådan at de på skift går langsomt i tre minutter og hurtigt i tre. Resultatet af intervalgang er, at deres blodsukker falder, at de taber sig mere end andre, der går i samme tempo hele tiden, og ikke mindst taber de sig mere om livet.

Det er ikke bare Sundhedsstyrelsen, der har haft øje for Jens Steen Nielsens viden. Han og læge Søren Friborg, der også arbejder i DD2, skal til Shanghai i september og lære kineserne, hvordan de kan implementere intelligent og digital diabetesrehabilitering i den kinesiske sundhedssektor. Det er meget påkrævet: Diabetes bliver for hver dag en tungere byrde for Kina, som ikke har samme gode samarbejde mellem praktiserende læger og hospitaler, som vi har her i Danmark.

Men Danmark har også brug for en stærk indsats: Hver dag diagnosticeres over 50 nye diabetikere, og i alt menes der i Danmark at være 320.545 med diagnosen.
Det koster. Den daglige udgift for samfundet er 86 mio. kroner.

Hvad er DD2

Få et overblik på 2 minutter